Evancy

Gastronomie in Boulogne-Sur-Mer - Toerisme & vakantiegids

Boulogne-sur-Mer is de belangrijkste vissershaven. Dat zegt alles.

Maar omdat we cool zijn, vertellen we u toch meer... U verwacht ultraverse vis te eten en inderdaad, u vindt hier vis in al zijn vormen. Maar dat zou betekenen dat de Boulonnaise-gastronomie wordt gereduceerd tot visproducten. Want het gulle land biedt een verscheidenheid aan groenten, fruit, kwaliteitsvlees en kazen die de chefs zelf maken.

Dit zijn enkele van de specialiteiten van Boulonnaise:

La Gainée

La gainée boulonnaise is de naam van een typisch gerecht uit Boulogne, bereid met vis, groenten, uien en crème fraiche. Het is voor Boulogne-sur-Mer wat bouillabaisse is voor Marseille. Afhankelijk van het seizoen en het visgebied zijn het nooit dezelfde soorten die in de omhulsels worden aangetroffen. Het is het geluk van de zee en de tuin. En er zijn evenveel recepten als er koks zijn.

Wist je dat? Het woord "gainée" komt van het woord "gaine", een diepe zak waarin zeelui hun uitrusting meevoerden als ze de zee op gingen. Als ze terugkwamen van het vissen, mochten ze van hun bazen de zak vullen met zoveel vis als ze konden vasthouden. Ze verkochten een deel aan de deur en aten de rest op. Het omhulsel is ook het onderwerp van een regel in het loonstrookje van de matrozen.

Gezouten vleeswaren Gerookt vlees

Haring, schelvis en zalm worden gezouten en gerookt volgens de zuivere Boulonnais-traditie, in het hart van de beroemde haven.

De Welsh

Een Welshe naam, van Engelse oorsprong, maar een specialiteit die aan de overkant van het Kanaal totaal vergeten is en de trots van de Boulonnais is geworden.

Cheddar kaas, brood, bier, alles gebruind in de oven... alles vergezeld van een flinke portie friet, een nogal licht gerecht!

Zoete lekkernijen

Ga ten slotte niet weg zonder iets te proeven van de zoete lekkernijen die jong en oud gelukkig maken. Laten we de cracker of de libouli taart noemen, twee specialiteiten die u niet mag missen.
 

De libouli taart, wat is het?

Papin pie, tarte à gros bords, tarte au libouli of zelfs tarte porteloise, achter al deze namen gaat een zeer lokale specialiteit schuil!

Om een lang verhaal kort te maken, deze taart bestaat uit een briochedeeg en een mengsel van eieren, melk, suiker, bloem, vanille en wat pruimen. Bladerdeegstroken in een kriskras patroon sieren de bovenkant van deze rustieke taart, die traditioneel op een houtvuur wordt gebakken!

De kaas

De Boulonnais is een land van bocage en ook een land van... kazen! Camembert du Boulonnais, sablé du Boulonnais, fort d'Ambleteuse... Een aantal bekende boerderijen in de streek maken karaktervolle kazen met melk van plaatselijke producenten. Boulogne-sur-Mer heeft ook meester-kaasmakers die tot ver buiten onze grenzen bekend zijn. Om deze kazen te ontdekken, gaat u naar het centrum van de badplaats waar talrijke winkels de lokale kaart spelen. Op de marktkramen en in de restaurants zult u ook gemakkelijk merken dat de Boulogne streek ook een land van tuinbouw is met, aan het eind van de dag, sappige groenten en fruit!