Evancy

Bienvenue-chez-les-Ch'tis

Bienvenue-chez-les-Ch’tis is een film uit 2008, geregisseerd door Dany Boon, die gefilmd is in de regio Nord-Pas-de-Calais, en meer specifiek in het stadje Bergues (op 10 kilometer afstand van Duinkerke). Deze film viel bij het gehele Franse en Belgische publiek bijzonder goed in de smaak. 

Hij werd genomineerd voor 2 Franse filmprijzen, de César en de Goya award. De film heeft een speelduur van 106 minuten en geeft een mooi beeld van de omgeving en van het stereotype wat Fransen uit het zuiden hebben over de noordelijke streken en hoeveel hier nou eigenlijk van waar is. 

Samenvatting

Philippe Abrams (gespeeld door Kad Merad) is een post-directeur is het zuid-Franse Salon-de-Provence. Hij is getrouwd met Julie (Zoé Félix), haar neerslachtige buien maken hem het leven soms bijna onmogelijk. Om haar te verblijden vraagt hij een overplaatsing aan naar de Côte d’Azur (aan de Middellandse Zee). Om urgentie te krijgen bij zijn aanvraag vult hij in dat hij invalide is, maar helaas voor hem slaagt zijn plannetje niet en wordt hij gesnapt. Als straf wordt hij tewerkgesteld in Bergues, een boerendorpje in het noorden.

Abrams en zijn vrouw zitten hier helemaal niet op te wachten. De Noord-Fransen (in Franse volksmond les Ch’tis) zouden bierdrinkende, friet-etende barbaren zijn. Het zou er altijd regenen en in de winter zouden je tenen eraf vriezen van de kou, en dan is er nog niet begonnen over de manier hoe ze Frans spreken (de noorderlingen hebben namelijk een zwaar accent in vergelijking met de rest van Frankrijk).

Al snel blijkt dat alle vooroordelen die de Abrams hadden onterecht waren en het beeld wat men van het noorden heeft niet te vergelijken valt met wat het werkelijk is. De film bevat veel Franse woordgrappen en voor een niet Frans sprekend iemand is dit vaak onbegrijpelijk, maar de vooroordelen die men altijd heeft van mensen uit een andere regio kaart het heel mooi aan.

Filmposter van Bienvenue Chez Les Ch’Tis, een erg populaire film in Frankrijk.

WAAR WERD BIENVENUE-CHEZ-LES-CH'TIS OPGENOMEN?

Bienvenue-chez-les-Ch’tis is opgenomen in het stadje Bergues, dat op een kleine 10 kilometer afstand van Duinkerke en slechts 25 minuten van Bray-Dunes ligt.

In Bergues is er ook de mogelijkheid om een ware Ch’ti tour te volgen. Tijdens deze tour wordt u langs de meerdere opnamelocaties van de film rondgeleid in het stadje. Hier komt u van alles te weten over de cast en de regisseur, en worden er allerlei leuke verhaaltjes vertelt.

De tour heeft een duur van zo’n anderhalf uur en aan het einde van de tour kunt u een Ch’ti brood of biloute kopen (een authentiek biertje, biloute is een Noord-Franse collegiale groet voor iemand die je persoonlijk kent, in dit geval de postbode. In het Nederlands valt het te vertalen naar lullo of gast).

Kanalen in het stadje Bergues waar de film Chez Les Ch’tis is opgenomen.

Wat gebeurde er naar aanleiding van de film?

De film kreeg meer dan 20 miljoen bezoekers en maakte het een van de meest bekeken films in Frankrijk. Dit zette ‘le Nord’ voor de Fransen als vakantiebestemming op de kaart en de vraag naar lokale stinkkaas (maroilles) nam ook explosief toe. 

Toeristen uit alle kanten van Frankrijk en België kwamen het stadje bekijken waar deze humoristische film opgenomen was en bij het toerismebureau hield de telefoon maar niet op met rinkelen.

Fan van de film? Interesse gewekt? U kunt de tour en accommodaties via Evancy online reserveren, zo bent u zeker van uw plaats! Wanneer u liever op het moment zelf kiest, kunt u ook bij de VVV van Bergues reserveren.