Het Fort van Leffrinckoucke is een uitzonderlijk staaltje militaire architectuur van generaal Séré de Rivières. Het fort werd op hetzelfde moment als de Batterij van Zuydcoote gebouwd in 1878, om Duinkerke en de haven voor aanvallen uit het oosten te beschermen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde het Fort des Dunes een belangrijke rol tijdens Operatie Dynamo, de grootste militaire reddingsoperatie aller tijden, waarbij 338.000 geallieerde soldaten werden geëvacueerd. Tijdens de heftige Duitse bombardementen sneuvelden in het fort een honderdtal soldaten en er vonden ook andere dramatische gebeurtenissen plaats, zoals de executie van acht verzetsstrijders in 1944.

Na de oorlog deed het fort dienst als kazerne. In 1998 werd het fort door de stad Leffrinckoucke opgekocht. Dit indrukwekkende voorbeeld van 19de eeuwse militaire architectuur doet sindsdien dienst als culturele erfgoedsite en gedenkplaats van de Tweede Wereldoorlog.

Het Fort van Leffrinckoucke, die zich midden in een goed bewaard natuurgebied bevindt, draagt nog steeds de sporen van de Duitse bezetting. Ontdek het domein aan de hand van de (Nederlandstalige) audiotour en kom alles te weten over de slag om Duinkerke en Operatie Dynamo!

Meer info
 

Adres

Rue de 2 Juin 1940
59495 Leffrinckoucke

Telefoon

+33 (0)3 28 69 05 06

Openingstijden

April - September
10:30 – 18:00

In de omgeving: 59km

Bekijk vergelijkbare faciliteiten