Evancy

Het Fort van Leffrinckoucke

BEZOEK HET DUINFORT VAN LEFFRINCOUCKE 

Het Fort van Leffrinckoucke, gelegen in het midden van een natuurreservaat, draagt nog veel sporen van de Duitse bezetting. Gedeeltelijk beschadigd tijdens de oorlogen, is het Fort des Dunes zorgvuldig gerestaureerd en bewaard gebleven, zodat bezoekers de pracht van zijn architectuur vandaag de dag kunnen waarderen en zich kunnen onderdompelen in het glorieuze verleden van de regio. Ontdek het landgoed tijdens een rondleiding in de open lucht met een audiogids en leer alles over de Slag om Duinkerken en Operatie Dynamo! 

Voor geschiedenis- en archeologieliefhebbers is een bezoek aan Fort des Dunes een unieke ervaring. In het fort is een museum gevestigd dat de militaire geschiedenis van de regio en van Frankrijk vertelt. Je kunt er fascinerende tentoonstellingen, historische uniformen, wapens en foto's bewonderen, terwijl je je onderdompelt in het dagelijks leven van de soldaten die hier leefden en vochten. Dit museum is een must voor alle geschiedenisliefhebbers! 

Wandelen door de gangen van het fort en de vestingmuren beklimmen biedt ook een adembenemend panoramisch uitzicht op de omliggende duinen en de zee, waardoor dit bezoek zowel leerrijk als betoverend is.

Naast zijn historisch belang ligt het Fort des Dunes in het hart van een uitzonderlijke natuurlijke omgeving. De omringende duinen herbergen zeldzame flora en fauna, waardoor dit een bijzondere plek is voor natuurliefhebbers en wandelaars. Een wandeling door deze pittoreske landschappen biedt een vredige en rustgevende ervaring.

In het hart van de ongerepte duinen van Leffrinckoucke, in de regio Hauts-de-France, staat het majestueuze Fort des Dunes. Dit 19e-eeuwse fort, een stille getuige van de turbulente geschiedenis van het land, is een architectonische en culturele bezienswaardigheid die je niet mag missen.

EEN HISTORISCH MONUMENT 

Vlaanderen is al lang een strategisch gebied en het Fort des Dunes werd tussen 1878 en 1880 gebouwd om de Franse kust en de haven van Duinkerken te beschermen tegen een mogelijke invasie. Dit militaire bastion ligt aan de monding van de rivier de Aa en werd ontworpen door generaal Séré de Rivières, die verantwoordelijk was voor een aantal verdedigingswerken in heel Frankrijk.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Fort des Dunes het hart van Operatie Dynamo, de grootste militaire reddingsoperatie in de geschiedenis, die de evacuatie van 338.000 geallieerde soldaten mogelijk maakte. Tijdens het intense Duitse bombardement kwamen ongeveer honderd soldaten om en er waren andere dramatische gebeurtenissen tijdens de oorlog, zoals de executie van acht verzetsstrijders in 1944.

Na de oorlog werd het fort omgebouwd tot kazerne. In 1998 kocht de stad Leffrinckouce het fort. Het fort, een prachtig voorbeeld van 19e-eeuwse militaire architectuur, doet dienst als cultureel erfgoed en als herdenkingsplaats gewijd aan de Tweede Wereldoorlog.

 

Adres

Rue de 2 Juin 1940
59495 Leffrinckoucke

Telefoon

+33 (0)3 28 69 05 06

Openingstijden

April - September
10:30 – 18:00

In de omgeving: 59km

Bekijk vergelijkbare faciliteiten