Evancy

Historische en artistieke parels van Vence

Historische en artistieke parels van Vence

Vence is een stad met een geschiedenis van meer dan 2000 jaar. Met invloeden van verschillende tijden kan je er monumenten, gebouwen en kunstwerken van verschillende kunstenaars vinden. In de cité historique, het historische deel van Vence dat omgeven wordt door een 13de eeuwse stadsmuur, vind je de middeleeuwse behuizing die bewaard gebleven is. Een stadscentrum rijk aan geschiedenis, terwijl het tegelijkertijd vol van leven is. Hieronder vind je een aantal historische en culturele highlights terug.

Historische monumenten

De kapel van de rozenkrans, een meesterwerk van Henri Matisse. Van 1948 tot 1951, tekende Matisse de plannen van het gebouw en alle details van de decoratie: gebrandschilderd glas, keramiek, kraampjes, religieuze voorwerpen,… Het kleine gebouw, zeer eenvoudig van uiterlijk, wekt nieuwsgierigheid met de gekleurde ramen. Eens binnen. onthult de kapel zijn glorie dankzij de reflecties van de vensters op de marmeren vloer en de drie muurschilderingen die de Kruisweg, de Maagd en het Kind, en de Heilige Dominicus voorstellen.

De Notre-Dame de la Nativité, het juweel van het religieuze erfgoed van de stad, een geclassificeerd historisch monument, was het hoofdkwartier van het bisdom Vence. Gebouwd op de plaats van een Romeinse tempel, later een Karolingische kerk, weerspiegelt het met zijn architectuur en meubels de ongelooflijke rijkdom van Vence’s erfgoed.

Vence is een plaats waar water van groot belang is: met drie rivieren, een wasplaats en twee bronnen heeft Vence altijd een unieke geschiedenis met water gehad. Dit merk je door de aanwezigheid van een twintigtal fonteinen die je kunt ontdekken in de stad. Elk heeft zijn geschiedenis of een unieke eigenschap. De beroemdste is de Fontaine du Peyra, gerenoveerd in 1822 en een geclassificeerd historisch monument. Elk jaar tijdens de maand mei worden de fonteinen geëerd met bloemendecoratie en een muzikale parade als onderdeel van het “Fête des fontaines”.

Musea

Het Museum van Vence gelegen in het hart van de historische stad, is een van de must-see culturele attracties aan de Côte d’Azur. Het hele jaar door biedt het museum een programma van thematentoonstellingen die moderne en hedendaagse, Franse en internationale kunst vertegenwoordigen. Gebouwd in de 17e eeuw door de Seigneurs de Villeneuve, werd het kasteel in 1966 geschonken door Emile Hugues, voormalig minister en burgemeester van Vence.

De tentoonstelling van het Witold Gombrowicz-museum belicht de complexe en dubbelzinnige persoonlijkheid van de Poolse schrijver, Witold Gombrowicz, die dol was op het vernietigen van de heilige ideeën en intellectuele stereotypen van zijn tijd. Geselecteerde extracten uit zijn werken introduceren ons in het universum van Gombrowicz’s gedachte. De mysteries van zijn kunst worden onthuld, uitgelegd en becommentarieerd. Door middel van intellectuele provocatie, fictie, door verschillende standpunten in te nemen en een opeenvolging van maskers op en af te zetten, dwingt de auteur zijn lezers om een stap terug te doen en samen met hem een “spel” in te gaan dat de mythologie van de massa’s confronteert en de rechten van het individu te verheerlijkt.

 
 
 
 
 
 
Op het park

Bekijk vergelijkbare faciliteiten