Evancy

Cap Blanc-Nez & Cap Gris-Nez: Een wandeling langs de Witte Rotsen

In het natuurgebied de Grand Site des deux Caps kunt u een prachtige wandeling van 16 kilometer maken tussen de Cap Blanc-Nez (in het Nederlands ook wel Kaap Blankenes) en de Cap Gris-Nez (in het Nederlands ook wel Kaap Zwartenes). 

Er is een wandelpad dat vanaf de top van de kaap over het strand naar de andere top loopt. Tijdens deze wandeling kunt u genieten van het uitzicht op de witte krijtrotsen die zich er bevinden. Daarnaast wordt de wandelroute La Boucle du Cap van zo’n 3 kilometer ook erg aangeraden.

De top van de Cap Blanc-Nez ligt maar liefst 134 meter boven zeespiegel en die van Cap Gris-Nez zo’n 50 meter. Wanneer het weer het toelaat kunt u vanaf de beide toppen zelfs uitkijken op de Engelse krijtrotsen van Dover, wat vanaf dit punt nog geen 35 kilometer verderop ligt. De schitterende groenblauwe zee, het strand in wisselend geel, gebroken wit van rotsen met groene weiden en goudkleurige graanvelden. 

In de zomer kunt u op de prachtige stranden zonnebaden maar het wordt onervaren zwemmers afgeraden de zee te betreden omdat het getij in het Kanaal en langs de westelijke kusten van Frankrijk soms bijzonder verraderlijk kan zijn.
 
De oorsprong van de benaming stamt af van het Middelnederlands, een nes (oud Nederlands: nesse) was de benaming voor een landtong of een vooruitstekend stuk landmassa in zee. Pas tussen de 15e en de 17e eeuw zijn deze benamingen verfranst.

Raakt u alleen bij het lezen niet al geïnteresseerd? Dat komt goed uit want het is vanaf Brussel een kleine reis van zo’n 1.5 a 2 uur en vanaf Nederland een reis van grofweg 3 uur. Spullen pakken en gaan!

Adress

Cap Blanc Nez
Escalles, Frankrijk

Website

http://www.lesdeuxcaps.fr/nl

Email

contactsitedesdeuxcaps@pasdecalais.fr

telefoonnummer

+ 33 (0)3 21 21 62 22

Wandelen langs de kust van het Nauw van Calais

Het nauw van Calais (in het Engels: The Strait of Dover), is het kortste (nauwste) stuk zeestraat dat het Iberische schiereiland en het Europese vaste land verbindt. 

Het is een van de hoogtepunten van de Franse Opaalkust die door vele wandelaars geliefd is en het bevindt zich in Pas-de-Calais, in de gemeente Escalles, vlakbij het gezellige stadje Calais. In 2011 kreeg het stuk kust officiële erkenning als natuurgebied voor de schoonheid van haar landschappen.

Langs de kust kan men uit de recente geschiedenis vele restanten van bunkers vinden die afstammen vanuit de tweede wereldoorlog. Met vele leuke stadjes en dorpjes die op de voet te bereiken zijn, wordt de omgeving door vele wandelaars en mensen die op daguitjes gaan geliefd. Zeker een aanrader dus!

Zoals boven vernoemd stond kunnen de getijden tussen de Cap Blanc-Nez en de Cap Gris-Nez enorm verschillen. Wanneer u een wandeling neemt is het belangrijk om hiermee rekening te houden. 

Bij eb is het strand heel breed met een aantal plassen en zandbanken maar bij vloed loopt het water snel op en reikt het soms tot de duinen! Hierdoor zijn er in het verleden wel eens wandelaars ingesloten geraakt op zandbanken. Let er dus op wanneer u een wandeling waagt en laat u niet verrassen door het water.

Er zijn vele tools, en websites die u kunnen helpen om het getij beter in te schatten. Maar de windkracht en het weer zijn ook goede indicatoren van hoe sterk het verschil en de snelheid van de getijden kunnen zijn. Pas daarom op bij regenachtig weer en hoge windkrachten.

Uitzicht op de top van Cap Blanc Nez vanaf het strand.

De fossielen in Cap Blanc-Nez & Cap Gris-Nez

Omdat de gesteenten die hier het landschap kenmerken al honderden miljoenen jaar oud zijn en hun oorsprong vinden in zeebodem kunnen hier ook fossielen zoals ammonieten, vuurstenen en coprolieten gevonden worden. 

Deze fossielen zijn losgekomen door erosie en kunnen soms zo opgeraapt worden. Verwacht echter niet met handen vol fossielen terug te komen want een fossiel op zich is al een bijzonderheid en om eentje te vinden is nog meer bijzonder.

Het is toegestaan gevonden fossielen in kleine hoeveelheden mee te nemen. Echter is het al een tijd verboden om met zwaar gereedschap door klei en steenlagen te wroeten. Er zijn in dit gebied een aantal plekken aangegeven waar u beperkt mag zoeken en een gebied waar u vrij mag zoeken. 

Er is ook een grens wat als beschermd gebied is aangegeven waar het helemaal niet toegestaan is om op fossielenjacht te gaan.

Soms worden door het getij projectielen en andere restanten vanuit de tweede wereldoorlog opgestuwd. Ondanks dat deze oorlogsmaterialen al meer dan een halve eeuw oud zijn kunnen zij levensgevaarlijk zijn. Pas wanneer een specialist ze onklaar heeft verklaard zijn ze veilig. Laat ze daarom altijd liggen!

Geniet van de zeevruchten, schelp- & schaaldieren en heerlijke vis bij de verschillende restaurants aan de kust

De Opaalkust staat bekend als dé kweekplaats voor mosselen, schelp- en schaaldieren. Het is daarom ook geen verrassing dat de restaurants in de dorpjes rondom Cap Blanc-Nez en Cap Gris-Nez zich op dit gebied specialiseren.

Daarnaast staan er ook vele andere heerlijke visgerechten op het menu zoals garnalen, kreeft en krab die u onder het genot van een lekker Frans wit wijntje kunt nuttigen. Restaurant La Sirene, Les Margats de Raoul en Les Falaises in Escalles worden erg hoog aangeraden.

Wanneer u een bezoekje brengt aan een van de vele eetgelegenheden kunt u een warm onthaal vol Franse warmte verwachten. De werknemers en restauranteigenaren zullen er alles aan doen om u met een volle maag en een goed gevoel te laten vertrekken.

Wandelpad vanaf de top van Cap Blanc Nez met een prachtig uitzicht op de Opaalkust.

Voorbereiden voor de lange wandeling

Wanneer u van plan bent een lange wandeling te maken doet u er verstandig aan het weer in de gaten te houden. Dit kan namelijk van grote invloed zijn op het wandelplezier maar ook op hoe uw wandeling verloopt. Houd daarom de voorspelling in de gaten alvorens u een lange wandeling onderneemt.

Daarnaast is het slim om de auto op een verstandige, daarvoor aangegeven plek neer te zetten. Het is namelijk nog wel eens voorgekomen dat auto’s die zomaar ergens neergezet waren slachtoffer zijn geworden van diefstal.

Parkeer auto’s daarom op publieke parkeerplaatsen in de nabijgelegen dorpjes of laat deze staan bij het hotel of overnachtingsplek.

Daarnaast is het verstandig om droge sokken en water- en winddichte kleding mee te nemen. De wind en het water kunnen u namelijk overvallen in dit deel en dat kan tot het nodige blauwbekken leiden. 

Wanneer u ervoor kiest lang te wandelen is het overigens verstandig om energie compact eten mee te nemen.

Overige activiteiten rond de Cap Blanc-Nez

Overige activiteiten in de omgeving van Cap Blanc-Nez zijn het bezoeken van de vele musea zoals het Musée du Mur de l’Atlantique of het Musée 39-45. Dit zijn beide musea die over de 2e wereldoorlog gaan. Het Fort d’Ambleteuse en Fort de la Crèche zijn twee verlaten forten die ook uit die tijd afstammen.

Daarnaast kunt u ook kitesurfen, paardrijden of mountainbiken. Voor een compleet beeld kunt u echter altijd terecht bij de Terre des deux Caps Tourisme, een frans Office de Tourisme.

Boek Vandaag nog uw Vakantieverblijf dichtbij Cap Blanc-Nez & Cap Gris-Nez via Evancy

Is uw interesse nu gewekt? Gelukkig heeft Evancy een groot aanbod aan mooie en betaalbare vakantieverblijven in en om Cap Blanc-Nez en Cap Gris-Nez. Snel en voordelig op reis naar de prachtige natuur van Les Deux Caps via Evancy 

Ontdek de Franse Opaalkust met uw eigen ogen! Aarzel niet en boek vandaag nog een vakantieverblijf in de nabijheid van Cap Blanc-Nez & Cap Gris-Nez via Evancy en gun uzelf een prachtige ervaring vol rust, lekkers, natuur en genot!

OVERNACHTEN DICHTBIJ CAP BLANC NEZ & CAP GRIS NEZ