Evancy

Carnaval in Frankrijk: kleurrijke festivals!

Carnaval? Het is veel meer dan alleen een feest! De oorsprong van dit vrolijke en kleurrijke feest gaat terug tot de oudheid. Daarna stak het de grenzen en tijdperken over om een integraal onderdeel van bepaalde culturen te worden. Terwijl de reputatie van veel carnavals, zoals in Rio en Venetië, goed gevestigd is, nemen wij je graag mee op een tour langs de mooiste carnavals in Frankrijk. 

DE OORSPRONG VAN CARNAVAL IN FRANKRIJK

De oorsprong van carnaval gaat terug tot de oude beschavingen, waar festiviteiten meestal de wisseling van de seizoenen of landbouwcycli markeerden. In Frankrijk gaat de geschiedenis van carnaval terug tot de Middeleeuwen en werd het geassocieerd met religieuze rituelen voordat het in de loop der tijd evolueerde naar een meer inclusief feest dat de culturele en sociale diversiteit weerspiegelde. Kleuren, extravagante kostuums, optochten en uitzinnige dansen werden de pijlers van dit festival als geen ander. In Frankrijk begon elke regio zijn eigen draai aan het carnaval te geven, waardoor een lokale dimensie werd toegevoegd aan een feest dat toch universeel was. De festiviteiten variëren, maar de vreugde en gezelligheid blijven hetzelfde!

DE MOOISTE CARNAVALS IN FRANKRIJK

HET CARNAVAL VAN NICE

Elk jaar verandert het carnaval van Nice de Côte d'Azur in een spektakel van kleur, muziek en magie. Het vindt elk jaar plaats van eind februari tot begin maart, met voor elke editie een ander thema. Een van de meest symbolische tradities van het carnaval van Nice is de beroemde Battle of the Flowers. Praalwagens marcheren voorbij, bedekt met duizenden verse bloemen, en creëren een waar spektakel van verschillende kleuren en geuren. Naast de traditionele optochten en de Battle of the Flowers organiseert de stad tijdens het carnaval ook openluchtconcerten, vuurwerkshows en thema-avonden.

CARNAVAL IN DUINKERKEN

Als je het meest feestelijke carnaval van Frankrijk wilt ontdekken, nodigen we je uit in de stad Duinkerken. Oorspronkelijk was het een feest voor vissers voordat ze de zee op gingen, maar door de eeuwen heen is het carnaval uitgegroeid tot een van de levendigste evenementen in Frankrijk. Elk jaar trekt de traditionele 'bende van Duinkerken', bestaande uit vrolijke gekostumeerde deelnemers, door de straten van Duinkerken en vrolijkt de stad op met zang, dans en aanstekelijke energie. Het carnaval wordt ook gekenmerkt door een aantal hoogtepunten, zoals de "haringworp", een van de meest emblematische rituelen waarbij vissers gezouten haringen in de menigte gooien. Dit symbolische gebaar herinnert aan de maritieme oorsprong van carnaval en zorgt voor onvergetelijke herinneringen voor jong en oud. Daarnaast duurt het carnaval van Duinkerken meerdere weken op het ritme van de bals, die allemaal hun eigen bijzonderheid en belang hebben en waar zowel kinderen als volwassenen zich mee kunnen vermaken.

HET MENTON CARNAVAL

Het carnaval in Menton, een kleine badplaats aan de Italiaanse grens, trekt elk jaar een enorm aantal bezoekers. Een van de niet te missen evenementen van het carnaval van Menton is de nachtelijke optocht die bekend staat als "les jardins de lumiière": de praalwagens zijn versierd en verlicht met duizenden lichtjes, wat een betoverend spektakel oplevert langs de promenade du soleil. Tijdens het carnaval wordt er ook een wedstrijd georganiseerd die "le citron d'or" (de gouden citroen) wordt genoemd, waarbij de deelnemers enorme sculpturen van argrums maken en de stad in een openluchtmuseum veranderen.

CARNAVAL VAN GRANVILLE 

Om onze lijst met de mooiste carnavals in Frankrijk af te ronden, gaan we naar het hart van Normandië. Het carnaval van Granville trekt elk jaar duizenden bezoekers, gefascineerd door de unieke charme, de levendige optochten en vooral de authentieke, feestelijke sfeer. Een van de meest emblematische kenmerken van dit carnaval is de parade op zee. Lokale vissers versieren hun boten en creëren een prachtige nautische optocht langs de kust. Toeschouwers op het strand worden getrakteerd op een prachtig spektakel als ze de boten, uitgedost in traditionele kleuren en versieringen, bewonderen.

HET CARNAVAL VAN PARIJS

In juli nodigt de stad Parijs ons uit om feest te vieren met haar Tropisch Carnaval, een ware culturele samensmelting die de diversiteit van tropische culturen uit de hele wereld laat zien. Troepen uit alle windstreken paraderen door de straten van Parijs en delen de rijkdom van hun tradities door middel van duizelingwekkende dansen, muziek en kostuums. De Parijse optocht met tropisch carnaval is een van de hoogtepunten van het evenement, met rijkelijk versierde praalwagens die dansers door de straten van de Franse hoofdstad voeren. Het is een unieke gelegenheid om diversiteit te vieren in een feestelijke sfeer waar iedereen welkom is. Om het meeste uit Carnaval Tropical de Paris te halen, moet je het officiële programma raadplegen voor de tijden van de parades en speciale evenementen.